Cross presenterar: EMILIE LIDÉN

RESAN MOT SCRATCH 

 

Alla hjältinnor bär inte cape, vissa bär golfskor. Emilie är lifestyle-golfaren som från uppfattningen att golf var en snobbsport, nu har vigt sitt liv åt spelet. Med en klädstil hon själv beskriver som ”bas med en tvist” reser hon runt och spelar med sitt community. Vi tog en runda tillsammans på hennes hemmaklubb Ingarö GK utanför Stockholm och pratade Origin Story, trender och inspirerande profiler inom golfvärlden.

JAG KOMMER ALDRIG BLI EN GOLFARE

 

Hur startade ditt golfintresse och när började du spela?

 Jag fick en grönt-kort kurs av min förra pojkväns familj. Problemet var att relationen tog slut så började egentligen inte spela för än ca 6 år senare. Då träffade jag min nuvarande sambo Philip och i och med det accelererade intresset, rejält.

 

 Vad var din inställning till golf som sport och livsstil innan du började?

 Jag har alltid älskat sport. Tävlade på ganska hög nivå i segling och på vintrarna åkte jag skidor så mycket jag kunde. Men golf tyckte jag var en riktig snobbsport som jag aldrig skulle börja med. ALDRIG! Oj va fel jag hade. Idag är det mitt största intresse i livet.

"JAG ÄLSKAR ATT GOLF BLIR MER OCH MER TILLGÄNGLIGT OCH INKLUDERANDE"

Alla hjältar och hjältinnor har ju en Origin Story - Hur kom du, som heter Emilie, på ditt catchiga golf-alias Going Scratch?

 Världens bästa namn som min sambo kom på. Det roliga är att det är så långt ifrån mitt golfspel som man kan komma, haha. Framför allt män brukar fråga ”hur går din resa mot scratch?” Vi är en bit ifrån, men man kan alltid drömma ;)

VI BEHÖVER FLER KVINNOR OCH TJEJER SOM BÖRJAR SPELA

 

Du har ju verkligen skapat dig en livsstil där du till stor del är fri att göra det du älskar - att resa och spela golf. Det är garanterat människor som inspireras och önskar att de kunde göra samma. Har du några tips?

 Våga testa och tänk inte för mycket. Klart man ska ha en plan, men livet är för kort för att vänta eller missa chansen att göra det man vill. Jag har alltid varit ganska orädd att prova nya saker. Det värsta som kan hända är att man misslyckas och det är väl egentligen inte hela värden. Då provar man bara nått nytt.

 

Vad letar du efter när det kommer till golfkläder?

 I början försökte jag enbart hitta kläder som kändes coola och var mer som min vardags-stil. Jag insåg ganska snabbt att man måste kunna röra sig ute på banan och tackla elementen. Här började utmaningen att mixa och matcha så att stilen och funktionen fungerade ihop. Min garderob är inte så färgstark, så jag brukar satsa på plagg och som håller i längden. Ibland slänger jag in något mönster, men över lag satsar jag på bas med en tvist.

 

Finns det några trender inom golfen i stort som du gillar och stöttar?

 Jag gillar verkligen att street-modet och lifestylen kommer in i golfen med lite bredare silhuetter t.ex. Många golfmärken verkar fortfarande rädda att ta det steget, men jag tycker verkligen att de bör våga ta ut svängarna. Adidas går ju lite i bräschen för det här med coola collabs, som med amerikanska golfmärket Malbon bl.a. De har också verkligen skapat hype utanför golfens traditionella ramar de senaste åren.

 En annan trend är att golf över lag har blivit mer tillgängligt för alla. Detta tror jag har pushat fler tjejer att börja spela vilket jag älskar. Dock behövs det fler. Vi är fortfarande enbart en liten procent av världens amatörgolfare.

NU TRÄFFAR VI BOLLEN

 

Har du några spelare/profiler du inspireras av inom golfen?

De jag inspireras mest av är profiler utanför proffstourerna som jobbar för att pusha golfen framåt och göra den mer tillgänglig och inspirerande. En fantastisk brittisk golf creator är Mia Baker, som jag följt sedan hon började spela för kanske 5 år sedan. Sedan tycker jag även om YouTubers så som Erik Anders Lang som inspirerat många samt den roligaste kanalen just nu Bob does sports.

 

Hur ser planerna och målen ut för säsongen ut?

 Oj, projektet just nu är bygga en bättre sving och få mig att träffa bollen haha. Sen är ”the sky the limit”. Till hjälp har jag supertränaren Marlene Hedlund som har en bakgrund som proffsspelare på både Europatouren och LPGA. Vi har massa roliga planer ihop…